Cursus HypnoBirthing

Geboorte-voorbereiding voor koppels die hun kindje op een ontspannen manier ter wereld willen brengen. De cursus kan je in groep volgen of individueel.  

 

Waarom een zwangerschapscursus? Grote gebeurtenissen in ons leven bereiden we meestal goed voor. Zoals je trouwfeest of een groot project op het werk. De geboorte van een kindje, of het nu je eerste of je vierde is, is een levensveranderende gebeurtenis. Hoewel je niet alles kunt controleren over hoe dit zal verlopen is het wel een goed idee om je voor te bereiden. Door te weten waaraan je je kan verwachten en door het onderscheid te kunnen maken tussen de aspecten van het geboorteproces waarop je wel invloed hebt en diegene waar je geen invloed op hebt kan je je beter overgeven aan het proces. En die overgave, dat maakt een wereld van verschil in de beleving en het verloop van het ganse proces. 

 

Waarom HypnoBirthing? Het is een methode die je als zwangere en als geboortepartner meer vertrouwen geeft in het geboorteproces. Dit vertrouwen bouwen we op gedurende de cursus. Jullie krijgen veel informatie, maar ook praktische tools om toe te passen tijdens de geboorte. Aan de hand van ademhalings- en ontspanningsoefeningen kan je je tijdens de zwangerschap al voorbereiden. Want net zoals je regelmatig naar de fitness moet voor je gespierd wordt, heeft ook je mindset training nodig om je doelen te bereiken.

Sophie is een gecertificeerd docent in HypnoBirthing, de Mogan Methode. Ze is aangesloten bij HypnoBirthing International en HypnoBirthing Nederland & België.

Enkele positieve effecten… 

 • Doorbreken angst-spanning-pijn cyclus
 • Verbinding tussen de moeder, baby en de geboortepartner
 • Geboortepartner maakt deel uit van de geboorte
 • Minder kans op hyperventilatie 
 • Veilige, mooie en ontspannen geboorte-ervaring
 • Meer ontspannen kraamperiode

Opbouw van de cursus

 • Wat is HypnoBirthing?; Belang van een positieve mindset; De hormonen en het autonome zenuwstelsel; Werking baarmoeder; Wat is ‘zelfhypnose’?; 1e Ademhalingstechniek
 • Prenatale verbinding en ouderschap; Ademhalingstechnieken; Diepe ontspanningsoefeningen; Massage technieken; Geboortewensen
 • Gevorderde visualisaties en verdieping; de verwachte bevallingsdatum; inleiding van de bevalling
 • Overzicht van het volledige geboorteproces; rol van de geboortepartner
 • Optimale houdingen om aan te nemen tijdens het geboorteproces; de kraamtijd: zorgen voor jezelf en de baby, borstvoeding

 

Praktische info

Een cursus bestaat uit 5 sessies van ongeveer 2,5 uur. De geboortepartner, dat is de persoon die je zal steunen tijdens de geboorte, is liefst bij elke sessie aanwezig. Zo krijgt die ook alle informatie mee, plus specifieke tips.

 

Prijs

 • €275,- voor de groepscursus
 • €450,- voor de individuele cursus

 

Prijs inclusief boek ‘HypnoBirthing – de Mongan methode’, hand-outs en MP3-files. Een gedeeltelijke terugbetaling is voorzien door de mutualiteit. Ook je ziekteverzekering kan een extra vergoeding voorzien, kijk dit dus zeker na.

 

Locatie

 • In onze praktijk: Suzanne Lilarstraat 55, 9000 Gent

 

Data

November

 • Donderdagavonden tussen 19u15-21u45 (4, 11, 18, 25 November en 2 December)

 

Januari 

 • Donderdagavonden tussen 19u15-21u45  (6, 13, 20, 27 Januari en 3 Februari)
 

Feedback van koppels die de cursus al gevolgd hebben...

“We hebben veel bijgeleerd. Mijn idee over de bevalling is veranderd van ‘ik wil er zo weinig mogelijk op voorhand aan denken en we zien dan wel’ naar ‘ik kan niet wachten. Het zal mooi worden’. Er worden zeer concrete hulpmiddelen aangereikt. De audiofragmenten vind ik een echte plus. Voor de partner is het een goede manier om meer betrokken te worden zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de geboorte. Ook elke keer naar een paar geboortefilmpjes kijken was erg waardevol om je er een idee van te kunnen vormen. Er kwamen zo dingen ter sprake waar je anders niet zou aan denken. Het was ook fijn dat je zo aangemoedigd werd om over van alles vragen te stellen. Ook de laatste les met info over borstvoeding was interessant. Mooie mix van filmpjes, oefeningen, uitleg.” – Lisa en Jasper

 

“In de eerste plaats hebben wij de cursus als zeer verbindend ervaren als koppel. Het heeft ons dicht bij elkaar gebracht, dicht bij ons kinderen én dicht bij onszelf en onze visie. De cursus is goed uitgewerkt, met een goede afwisseling van ‘kennis’, ervaring, beleving, ruimte voor ons eigen stuk, verhalen van anderen… Het is zeer deugddoend geweest om bewust tijd te maken voor ons zwanger zijn. We hebben het ook als zeer positief ervaren dat de papa evenveel meegenomen wordt in het verhaal, ook heel sterk een rol en verantwoordelijkheid krijgt.” –  E. en T.

 

Hoe hebben jullie mij als docent ervaren? 

“Sophie kwam als docent heel professioneel over, zonder onpersoonlijk te worden. De lessen HypnoBirthing waren gestructureerd met voldoende ruimte voor discussie en reflectie, iets wat we bij de gewone zorg (vroedvrouw/gynaecoloog) toch vaak een beetje miste. Ze had aandacht voor hoe we zijn als koppel, zonder onze persoonlijke ruimte te sterk te betreden, iets wat we beide erg apprecieerden. Een zeer goede mix dus, tussen de professionaliteit van met een heel persoonlijk onderwerp om te gaan.” – Hanne en Alex

 

Geef je vertrouwen in de geboorte een cijfer. Wat maakt dat je er dit cijfer aan geeft?

“9. Ik denk dat ik alle kennis gekregen heb die ik nodig had en kijk er heel positief naar uit. Het zal onze eigen input en ontspanning zijn die de geboorte beïnvloed. Door de juiste mindset en oefeningen hopen we dit zo positief te draaien als medisch mogelijk.  Baas over eigen bevalling 🙂” – Fleur en Kevin